Persiškas vištienos troškinys su abrikosais


Vieną naktį susapnavau, kad dirbu rytietiškame prieskonių turguje (matyt, sapną pakurstė prieš miegą skaityta Tahir Shah knyga). Rikiuoju sunkius storos drobės maišus su įvairiausiais prieskoniais, formuoju jų kūgius, sveriu į maišelius, virš galvos kabo džiovintų aitriųjų pipirų girliandos, sūpuojasi žolynų šluotos. Darbuojuosi, rūšiuoju savo prekes pagal spalvas, skirstau pagal skonio intensyvumą.

Bet viename maiše randu nematytus grūdelius, kurių nei pavadinimo, nei paskirties nežinau. Maišas per sunkus, kad nutempčiau jį kažkur kitur, todėl palieku jį greta kitų, prekystalyje. Bet imu siaubingai bijoti, kad kažkas paprašys tų grūdelių nusipirkti.

Ir, žinoma, taip ir atsitinka. Prie mano prekystalio prieina vyras, kuris stabteli prie to maišo ir per visą turgų ima šaukti, kad aš žmonėms pardavinėju žiurknuodžius. Likusią nakties dalį bėgioju nuo policijos ir bandau pasislėpti tame milžiniškame turguje...

Visų įdomiausia, kad pirmosiomis akimirkomis, kai rytą pabudau, dar rodėsi, kad jaučiu to turgaus kvapą, visą eterinių aliejų aromatų puokštę. Bet rytietiškus sapnus apie vietas, kuriose nebuvau, greitai išsklaidė pažįstami dūžiai į palangę – Vilniuje rytas prasidėjo lietumi.




Galimybė susigrąžinti tą aromato miražą buvo koks nors patiekalas su prieskoniniu užtaisu. Juk dažnai maistas tampa savotišku bilietu: nukelia ten, kur svajoji nuvykti, leidžia pajusti vietą, apie kurią tik skaitei, leidžia grįžti atgal laiku pajuntant skonį, kurį kadaise teko pažinti.

Mano bilietu tapo persiškas vištienos troškinys su abrikosais, pritaikytas pagal mano mylimos Dianos Henry receptą. Jį gaminau jau ne kartą – tiko ir lietingai dienai nuspalvinti, ir svečių būrį nustebinti.

Jeigu prieskoniai kokybiški – šitas patiekalas negali nepavykti. Svarbiausia yra prieskonius gerai pakepinti, kad labiau atsiskleistų jų aromatas ir skonis. Jei kokio vieno iš sąrašo neturėsite – nieko baisaus, bet visi kartu jie nuostabiai dera.



Persiškas vištienos troškinys su abrikosais

dvi džiovintos aitriosios paprikos
cinamono lazdelė
2 arb. šaukšteliai kumino sėklų
sėklos iš 4 kardamono ankščių
8 vištienos šlaunelės (be odos ir kaulų)
imbiero šaknies (maždaug 3 cm gabalėlis)
4 skiltelės česnako
2 valg. šaukštai saulėgrąžų aliejaus
2 dideli svogūnai
2 didesni pomidorai arba dvi saujos vyšninių
1 arb. šaukštelis maltos kalendros
0,5 arb. šaukštelio ciberžolės
1 arb. šaukštelis prieskonių mišinio garam masala
dvi dosnios saujos džiovintų abrikosų
3 valg. šaukštai balto vyno acto
1 valg. šaukštas rudojo cukraus
druskos, pipirų
mėtų lapelių ir migdolų plokštelių patiekimui (nebūtina)


1. Cinamono lazdelę sutrupinkite į gabalėlius. Imbierą nulupkite (geriausiai tai pavyks padaryti šaukštu) ir sutarkuokite. Tą patį padarykite su česnaku.
2. Cinamoną, aitriąsias paprikas, kumino ir kardamono sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, vidutinimae karštyje apie 2 min. Sugrūskite grūstuvėlėje arba susmulkinkite naudodami virtuvinį kombainą.
3. Į dubenį sudėkite vištieną (smulkinti nereikia), pusę ką tik sugrūstų prieskonių mišinio, pusę tarkuoto česnako, pusę tarkuoto imbiero. Gerai įtrinkite viskuo vištieną. Uždengę padėkite į šaldytuvą bent valandai – pernakt dar geriau. Prieš kepdami palaikykite kambario temperatūroje.
4. Smulkiai supjaustykite svogūnus. Susmulkinkite pomidorus (jei didesni – kubeliais, jei vyšniniai – galite tiesiog per pusę). Smulkiai supjaustykite abrikosus.
5. Didelėje keptuvėje arba puode storu dugnu (aš tokį ir naudojau) įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių apkepkite vištieną iki rusvumo. Apkepę ištraukite vištieną iš puodo.
6. Tame pačiame aliejuje, kuriame kepė višta, apkepkite svogūnus kol paruduos. Įmaišykite pomidorus ir pakepinkite apie 5 min. Tuomet sudėkite likusį imbierą ir česnaką, kepintų prieskonių mišinį ir visus maltus prieskonius. Nuolat maišydami pakepinkite apie 2 minutes.
7. Į keptuvę ar puodą atgal sudėkite vištieną su visomis sultimis, kurios ištekėjo. Įpilkite pusę puodelio ar šiek tiek daugiau vandens, sudėkite abrikosus, cukrų, druską ir pipirus, įpilkite actą.
8. Užvirkite, kai užvirs, uždenkite dangti, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie pusvalandį. Jei troškinys ima atrodyti sausas, įpilkite šiek tiek vandens. Tik ne per daug – troškinys neturi būti skystas.
9. Patiekite su mėtomis ir migdolais.

  • Galite valgyti su ryžiais, tuomet labai skaniai į juos įsigeria padažas, patiekalo užtenka daugiau žmonių. Beje, tradiciškai šitas troškinys valgytas su bulvių šiaudeliais.
  • Neišsigąskite ilgo recepto aprašymo. Sudėjau daug smulkmenų ir paaiškinimų, bet iš tiesų viskas labai paprasta.
  • Visus prieskonius tikrai galite įsigyti Lietuvos parduotuvėse. Didieji prekybos centrai turi nemenkus prieskonių skyrius, viską rasite ir specializuotose prieskonių parduotuvėse. Dažnai tokius dalykus, kaip cinamono lazdelės, kumino sėklos, džiovinti pipirai, perku rytietiškų prekių parduotuvėse.




Komentarai

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai