Kalėdinis varškės tinginys ir šventinis pamišimas



Gatvėse vėl milijonai laukimo švieselių, o diena dieną veja trigubai greičiau nei įprastai. Šventinis deja vu: kamščių trombai apsnigtose kelių arterijose, karštligiškos orientacinės po miesto parduotuves ir milijonas darbų, kurie nelauks, kol susrėbsi aguonpienį - prašom pasirūpinti iki švenčių.

Beprotybė. Bet nemeluosiu - aš ja mėgaujuosi. Dar lapkritį su nekantrumu laukiau, kada jau bus padorus laikas papuošti kiekvieną namų kampą (šiuo atveju padorumo rodiklis buvo įžiebta miesto eglutė). "Jau susprogdinai namuose savo Kalėdų bombą?" - vis klausė manęs kolegos. Susprogdinau ir dar kaip...

Man patinka sujudimas mieste, man patinka darbingos dienos. Man patinka lyg konsjeržai visur pasitinkančios eglutės. Man patinka laukti savo eilės prisipildžiusiame centriniame pašte, iš kurio į visus pasaulio kampelius iškeliauja linkėjimai. Man patinka klampoti per sniegą šuns draugijoje. Man labai patinka kažko laukti.

Visada noriu išvengti tik vieno dalyko - stumdymosi alkūnėmis parduotuvėse paskutinę akimirką prieš šventes ir nežinomybės - ką čia kam padovanoti. Nors šįmet dalimi dovanų pasirūpinau iš anksto (neįtikėtina!), paskutinės savaitės išgyvenimo žaidimo parduotuvėse vėl neišvengsiu...



Todėl šįkart dalinuosi desertu-gelbėtoju. Receptas pravers tokiu atveju, jei prisižadėsite atsivežti kažką kalėdiniam desertų stalui, bet būsite pernelyg pavargę gaminti (nes ir jūs vėl viską atidėjot pabaigai ir dovanų ieškojot paskutinę minutę).

Arba jeigu tarpušventyje užsuktų svečių, bet mamos pyragų jau būtų nebelikę, o į virtuvės pusę po gaminimo ir valgymo maratono jau sunku ir žiūrėti. Vienas, du ir turėsite kalėdinį desertą, kuriame puikiai dera sezono simboliai - aguonos, spanguolės ir meduoliai.


Kalėdinis varškės tinginys

500 g varškės (paprastos pusriebės arba kreminės)
200 g kambario temperatūros sviesto
Skardinė saldinto sutirštinto pieno
360 g meduolinių/imbierinių sausainių
100 g džiovintų spanguolių
2 kupini valg. šaukštai aguonų

  1. Jei naudojate paprastą pusriebę varškę, pertrinkite ją per sietelį arba sutrinkite elektriniu blenderiu, kad būtų kuo mažiau gumuliukų.
  2. Minkštą sviestą išsukite su sutirštintu pienu iki vienalytės masės.
  3. Sudėkite varškę ir gerai išplakite.
  4. Įmaišykite džiovintas spanguoles ir aguonas.
  5. Sausainius sulaužykite nedideliais gabalėliais, suberkite į varškės masę ir gerai išmaišykite.
  6. Formą (aš naudojau skardinę pailgą kepimo) ištieskite maistine plėvele, sudėkite masę ir laikykite šaltai, kad sustingtų. Prireiks kelių valandų.





  •  Vietoje spanguolių galite dėti kitokių džiovintų uogų ar vaisių. Jei norisi - ir riešutų.
  •  Naudojau kvadratinės formos imbierinius sausainius. Prireikė dviejų pakelių.
  •  Šiam tinginiui galima sunaudoti ir jūsų keptų kalėdinių sausainiukų likučius. Aš pati dažnai prisikepu imbierinių meduoliukų tiek daug, kad galiausiai atsibosta juos valgyti. Tad šis receptas - proga juos įvilkti į naują rūbą.


Komentarai

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai